арест
арест / iStock/Getty Images
САЩ са депортирали в Германия прочут бивш наркодилър, съобщи ДПА, цитирайки списание "Шпигел".

Става дума за 70-годишния Карлос Ледер Ривас, който има и германско, и колумбийско гражданство. Той е бил предаден вчера на германските власти във Франкфурт.

Години наред Ледер е дясната ръка на легендарния колумбийски наркобарон Пабло Ескобар, с когото ръководи картела Меделин, вкарвал кокаин в САЩ през 70-те и 80-те години на миналия век. Ескобар предава Ледер на колумбийските власти, след като той убива при спор един от наемните убийци на картела, пише сайтът Бизнес инсайдър.

Почина един от най-опасните наемни убийци на Пабло Ескобар

От 1987 година Ледер се намираше в затвор в САЩ, където получи доживотна присъда. Според съобщението той е започнал да сътрудничи на властите и е влязъл в програма за защита на свидетели. "Шпигел" пише, че сега за него ще се грижи неправителствена организация.
 


Ледер няма защо да се опасява от германските власти, тъй като е излежал присъдата си в САЩ за трафик на наркотици. Първоначално той е осъден на 135 години затвор, но след като се съгласява да свидетелства срещу бившия панамски диктатор, генерал Мануел Нориега, присъдата му е намалена на 55 години, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА