Денис Родман: Обичам Ким Чен Ун
Денис Родман: Обичам Ким Чен Ун / снимка: БГНЕС, архив

Бившата баскетболна звезда Денис Родман пристигна в Пхенян с група бивши играчи от НБА и заяви, че няма да изрази безпокойство относно репресиите в Северна Корея, защото лидерът Ким Чен Ун му е приятел и той го обича, предава АФП.

Ексцентричният бивш играч на Чикаго Булс води отбор, включващ оттеглили се играчи от НБА, сред които Кени Андерсън, Клиф Робинсън и Вин Бейкър. Те ще имат демонстративен мач срещу отбор на КНДР, който ще се състои в сряда по повод рождения ден на Ким.

Родман заяви пред репортери на летището в Пекин, че се надява мачът да "отвори вратите" за "преговори по определени неща".

"Няма да седна там и да кажа: "Хей, момче, допускаш грешки. Не правиш нещата по правилния начин". На първо място той е мой приятел...и аз го обичам", заяви Родман. Бившият баскетболист създаде необичайна връзка със севернокорейския лидер, откакто за първи път посети КНДР през февруари. Тогава той нарече Ким "приятел за цял живот", предава БГНЕС.

Бившите играчи от НБА Дъг Кристи, Крейг Ходжс и Чарлз Смит също са в отбора на Родман за демонстративния мач. Петима състезатели пътуваха с него с полет до Пхенян днес, а друга група пристига утре, заяви един от организаторите на пътуването, без да дава повече подробности.

Младият Ким, който е получил образованието си в Швейцария, е запален почитател на баскетбола и особено на Чикаго Булс, в който Родман изигра ключова роля за трите титли в НБА заедно с Майкъл Джордън през 90-те години на миналия век. Родман посещава КНДР за четвърти път. Последното му пътуване беше малко преди Коледа, когато тренира севернокорейски играчи.