Когато става въпрос за психичното здраве, за Алана Тейлър, главен директор в департамента за благосъстоянието в Университета в Меримаунт в Арлингтън, щата Вирджиния, не е трудно да говори по тази така важна тема, разказва Voice of America (VOA).

“Психичното здраве засяга всичко, което правим. Университетът наистина е труден период за студентите. Има много промени, свързани с развитието. Младите мъже и жени са сблъскват с много проблеми, свързани с идентичността, каква работа да имат, в какво са добри“, обяснява Тейлър.

Тя споделя, че за чуждестранните студенти е още по-трудно, тъй като са по средата между две различни култури. „Мисля, че те имат своята домашна култура и се опитват да навигират през новата култура, което създава доста стрес“, посочва още тя.

Друга пречка за международните студенти са езиковата бариера, финансов стрес и носталгия по дума.

Ануджан Чадмани е от Монголия и е първа година студентка в университета. „Миналата седмица се почувствах депресията, защото изпитват носталгия по дома. И въпреки че се адаптирам към тукашната среда и свиквам, има неща, които ми липсват – дома и семейството“, разказва Чадмани.

Тя вече се е записала за терапевтичен сеанс.

„Мисля, че психичното здраве е важно, но в моята страната хората не се интересуваха от това. Докато тук е обратното“, изтъква още студентката.

Друг студент – Айд Пател пък казва, че засега се чувства добре, но приветства идеята за този проактивен подход на университета по отношение на менталното здраве. Той разказва, че за празниците ще излезе и ще се наслаждава на Коледния дух.

Чадмани пък споделя, че социализирането ѝ помогнало.

Експерти оценяват, че чуждестранните студенти, следващи в САЩ, са изключително устойчиви и това им помага да се справят с ежедневните трудности.
Voice of America (VOA)