/ iStock/Getty Images
Пациенти, починали от тежък COVID-19, имат промени в мозъка като при болестта на Алцхаймер - натрупване на протеина тау в мозъчните клетки и ненормално количество на бета-амилоиди, които се наслагват като плаки, съобщи Ройтерс.

Резултатите са от малки изследвания в Колумбийския университет. Д-р Андрю Маркс и колегите му са работили с мозъците на 10 пациенти с COVID-19 и са установили дефекти в рианодиновите рецептори, които контролират преминаването на калция в клетките.

При болестта на Алцхаймер дефектни рианодинови рецептори допринасят за натрупване на тау в неврофибриларните възли. Те са много в мозъците на пациенти с COVID-19, пише екипът в статия в интернет библиотеката biorxiv и в предпечатна публикация за Лансет.

Всички пациенти са били с най-тежката форма на COVID-19. Но ако подобни промени се появяват и при по-леко боледуване, това може да обясни "замъгляването на мозъка", свързвано с дългия COVID. Пациенти с тежък COVID може да са с по-висок риск от поява на деменция след години, но още е рано за такива изводи, пише д-р Маркс.

Неговият съвет е: "Сложете си бустер. Ако се разболеете от COVID-19, може би няма да умрете, но още не е известно много за трайните ефекти."
БТА