Черният пазар на киберпрестъпността е във възход
Черният пазар на киберпрестъпността е във възход / снимка: www.sxc.hu

На черния пазар на киберпрестъпността номерата на откраднати банкови карти се продават за по 2 долара, а заразени компютърни мрежи се дават под наем за 15 долара, сочи проучване на фирмата за компютърна сигурност Панда секюрити, цитирано от Франс прес.

"Секторът е в пълен възход. Киберпрестъпниците са съучастници едни на други и си помагат в усилията да крадат лични данни с цел финансова изгода", пише в доклада, изготвен след разследване на специалисти, внедрени в престъпни мрежи.

Разследването на ПандаЛабс, лабораторията на Панда секюрити, специализирана в борбата срещу зловредни програми (malware), е извадило на бял свят "голяма мрежа за продажба на банкови данни и други продукти, която е активна във форумите и над 50 специализирани онлайн магазини".

Според разследването престъпниците вече се интересуват не само от номерата на откраднати банкови дебитни или кредитни карти, а от "много по-широка гама хакнати информации, сред които банкови самоличности, пароли и никове и фалшиви кредитни карти", допълва БТА.

"Тъй като анонимността е от най-голямо значение, много продавачи използват нелегални форуми, за да останат незабелязани. Всъщност офисът им е интернет. Някои от тях са по-дръзки и имат параванни акаунти във Фейсбук и Туитър", се казва в доклада на ПандаЛабс.