/ iStock/Getty Images
Около 300 чеченци протестираха пред Съвета на Европа (СЕ) в Страсбург срещу произволни арести на опозиционери в руската република, предаде Франс прес, като се позова на свой журналист на място.

Според демонстрантите през последните седмици в Чечения са били задържани стотина души - близки на критични към политиката на руските власти блогъри, правозащитници и обществени личности, които живеят в чужбина. Половината от арестуваните вече са освободени, казаха участници в протеста, но добавиха, че нямат новини за останалите, и изразиха опасения, че те може да са подложени на мъчения.

15 години от убийството на руската журналистка Анна Политковская

Делегация на демонстрантите връчи на представител на Съвета на Европа декларация, осъждаща "държавния тероризъм" и призоваваща всички страни от Европейския съюз "да спрат да експулсират чеченски политически бежанци" в Русия.

Базиран в Страсбург, Франция, СЕ е паневропейска организация, която следи за спазването на човешките права на континента. Той има 47 държави членки, сред които и Русия.

Няколко независими руски медии съобщиха през последните седмици на миналата година за случаи на изчезване или задържане на роднини на чеченски опозиционери - информации, които бяха отречени от местните власти.
БТА