Чавес остава президент на Венецуела с неограничен брой мандати
Чавес остава президент на Венецуела с неограничен брой мандати / снимки: БГНЕС

Гражданите на Венецуела са одобрили предложените на референдум промени в конституцията, които ще позволят на президента Уго Чавес да остане на поста неограничен брой мандати. Това съобщи председателката на Националната избирателна комисия (НИК) Тибисай Лусена, цитирана от световните агенции.

 

Лусена уточни, че при преброени 94 процента от подадените бюлетини, малко над 54 процента от избирателите са казали "да" на предложените промени, които ще позволят на всички ръководители на избираеми длъжности да бъдат преизбирани неограничен брой пъти, а близо 46 процента - "не". Това означава, че резултатът е необратим, обясни тя. Лусена допълни, че избирателната активност е била 67,1 процента. Прогнозите бяха за съвсем малка разлика в полза на привържениците на Чавес.

 

След обявяването на резултатите, в Каракас бяха изстреляни фойерверки. Привърженици на Уго Чавес обикалят по улиците с автомобили и надуват клаксони.

 

Чавес се появи на балкона на президентския дворец, за да изпее националния химн заедно с ликуващите си поддръжници. "Да живее революцията... вратите на бъдещето са широки отворени", извика той. Чавес определи резултата като несъмнена победа за народа и за революцията. "Истината удържа триумф над лъжата, достойнството на родината взе връх над тези, които я отричат, постоянството победи", обяви той.

 

"Победа, победа, народна победа... Чавес няма да си тръгне", скандираха в отговор събралите се привърженици на президента. Хиляди поддръжници на държавния глава излязоха да празнуват по улиците още преди резултатите да бъдат обявени. Министърът на финансите Али Родригес, който е един от

Чавес остава президент на Венецуела с неограничен брой мандати
netinfo
лидерите на партията на Чавес, обяви победата един час преди затварянето на избирателните секции. Това предизвика възмущението на опозицията, която припомни, че изборният ден не е приключил.

 

Самият Уго Чавес заяви по-рано през деня, че изходът от референдума е решаващ за неговото политическо бъдеще. В същото време президентът увери, че ще признае резултата, какъвто и да е той.

 

Ако предложените промени в конституцията бъдат приети, Чавес ще получи право да се бори за трети пореден мандат на следващите президентски избори - през декември 2012 г. В противен случай, той ще бъде принуден да напусне поста през февруари 2013 г.

 

54-годишният Чавес, който управлява Венецуела от 10 години, поиска още време, за да довърши социалистическата революция в страната. Той даде израз на амбициите си да управлява още десетилетия. Победата на вчерашния референдум е своеобразен реванш на бившия военен, чийто първи опит да премахне конституционните ограничения върху мандатите - на допитване през 2007 г., се провали.

 

Резултатът е тежък удар за разделената опозиция. Нейните лидери, които определят Чавес като авторитарен ръководител, стремящ се да превърне Венецуела в копие на комунистическа Куба, се опитаха да се възползват от недоволството на населението от престъпността, лошото управление на икономиката и корупцията.

 

Дълбоко поляризирана страна, Венецуела регистрира един от най-високите проценти на инфлация в света, а цената на петрола, който е източник на по-голямата част от приходите в бюджета, се понижиха в пъти в условията на световна икономическа криза.

 

Историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро е поздравил първи Уго Чавес с неговата победа на произведения референдум във Венецуела. Това съобщи

Чавес остава президент на Венецуела с неограничен брой мандати
netinfo
самият Чавес, цитиран от Франс прес. "Скъпи Уго, поздравления за теб и за твоя народ за една победа, която е от такава величина, че е невъзможно да бъде измерена", пише 82-годишният Кастро в послание, което бе прочетено лично от венецуелския президент. Чавес отговори, че "тази победа е и твоя, Фидел, както и на кубинския народ и на народите от Латинска Америка".

 

Венецуелският президент често е определял историческия кубински лидер като свой баща в политиката. Критиците на Чавес го обвиняват, че е авторитарен лидер, който се опитва да превърне Венецуела в копие на комунистическа Куба.

 

Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопес изрази съжаление по повод резултатите от референдума, предаде ДПА. "Голиат победи, венецуелската държава победи с цялата държавна мощ", заяви Лопес. Той определи референдума като нарушение на конституцията и злоупотреба с държавните институции.