Българските медици поискаха от  Европа да ги осинови
Българските медици поискаха от Европа да ги осинови / снимкa: Sofia Photo Agency
Шестимата български медици, освободени от затвора в Либия през юли тази година, поискаха днес от Европа да ги "осинови". Молбата бе отправена от името на всички от палестинския лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж, предаде Франс прес.

Ашраф сравни своята и на петте медицински сестри съдба с тази на либийските деца, заразени с вируса на СПИН. Той поиска от европейските правителства и народи "да осиновят" шестимата, така както са направили с либийските деца.

Ашраф заяви това, след като заедно с четири от сестрите бе изслушан от анкетната комисия към долната камара на френския парламент, която разследва обстоятелствата около освобождаването на медиците, пише БТА.

Палестинският лекар с българско гражданство разказа и за създадената наскоро от шестимата фондация "6 май" - наречена на датата, на която през 2004 г. те бяха осъдени за първи път. Тази фондация има няколко цели: да защитава човешките права и каузи като нашата, да защитава човешките същества където и да се намират и да се бори за отмяна на смъртното наказание, особено в страните от Третия свят и развиващите се държави, обясни той.