България поема местното председателство на ЕС във Виетнам
България поема местното председателство на ЕС във Виетнам / netinfo

На 27 юни посланикът на Германия в Ханой Кристиан-Людвиг Вебер Лортч официално предаде местното председателство на Европейския съюз на българския посланик във Виетнам Георги Василев, съобщи Дирекцията "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

Съгласно графика за председателство на Европейския съюз в страните, с които ЕС поддържа отношения, в периода 1 юли - 31 декември 2007 г. Република България поема местното председателство на ЕС в Социалистическа република Виетнам от името на португалската страна.

На събитието присъстваха първият заместник-министър на външните работи на Виетнам Ле Конг Фунг и представители на МВнР.

Сред задачите на местното българско председателство на ЕС в СР Виетнам са координация на дейността на страните членки на Европейския съюз, представени във Виетнам, и съдействие за дейността на Делегацията на Европейската комисия в Ханой;активизиране и задълбочаване на отношенията между Европейския съюз и Виетнам; съдействие по подготовката на новото Споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам; участие и подкрепа за подготовката на Споразумението за свободна търговия ЕС-ЕСЕАН; утвърждаване ролята на ЕС на водещ партньор на Виетнам.

За изпълнението на задачите на местното председателство на ЕС във Виетнам в Министерството на външните работи на Република България е създадено координационно звено, ръководено от заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев.