Буш настоява за сурови санкции за Северна Корея
Буш настоява за сурови санкции за Северна Корея / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш призова световните сили да приемат сурови санкции срещу Северна Корея и каза, че Пхенян трябва да понесе "реалните последствия" от ядрения опит, който твърди, че е извършил, предаде Ройтерс.

"С действията си през миналата седмица севернокорейският режим още веднъж не спази думата си, предизвика международна криза и лиши народа си от възможността за по-добър живот", каза Буш в седмичното си радио обръщение.

"Държавите от целия свят, включително нашите партньори от шестстранните преговори, са съгласни, че е необходима строга резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да накара Северна Корея да се откаже от ядрените си програми" добави Буш.

Според Буш резолюцията на ООН трябва да забрани на Северна Корея да внася и да изнася ядрени и ракетни технологии, както и да блокира финансовите трансакции, които биха могли да спомогнат разработването на ядрени програми или програми за създаване на балистични ракети.

Буш още веднъж изтъкна, че би искал да използва дипломатически методи при решаването на севернокорейската криза.

Държавният секретар на САЩ Кондoлиза Райс планира да посети Китай, Япония и Южна Корея през следващата седмица, посочва Ройтерс.