Бурни ветрове оставиха десетки хиляди без ток в САЩ
Бурни ветрове оставиха десетки хиляди без ток в САЩ / снимки: Reuters

Ураганни ветрове, преминали в няколко американски щата, оставиха десетки хиляди домакинства без ток, изтръгнаха дървета и повалиха стълбове от електропреносната мрежа, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Ветровете бушуват в западните части на САЩ - в щатите Калифорния, Юта, Невада и Уайоминг, както и в американския Югозапад - в щатите Аризона и Ню Мексико. Очаква се бурята да обхване и щатите Оклахома, Индиана и Мисури.

В Калифорния тази нощ ветровете достигнаха скорост от 160 километра в час и изтръгнаха дървета и стълбове от електропреносната мрежа. Заради скъсани електрически кабели 345 000 домакинства в щата са без ток. В окръг Лос Анджелис е обявено извънредно положение, съобщава БТА. Училищата са затворени, десетки населени места остават изолирани.

Бурни ветрове оставиха десетки хиляди без ток в САЩ
netinfo

Феноменът на силните ветрове в Калифорния се нарича "Ветровете на Санта Ана", припомня Франс прес. Това са сухи ветрове, които се появяват в южната част на Калифорния през есента и в началото на зимата и понякога причиняват и пожари.

В останалите щати, засегнати от бурите, силните ветрове достигнаха на места пориви от 198 километра в час. Очаква се днес сутринта местно време ветровете отново да са силни и да достигнат скорост от 80 километра в час в долините.

Метеоролозите вече обявиха, че бурните ветрове в нощта на сряда срещу четвъртък са били метеорологичен феномен, случващ се веднъж на десет години, отбелязва АП.