/ Guliver/Getty Images
Британската полиция съобщи, че в рамките на разследването на атентата в Манчестър е извършила контролирана експлозия при претърсване на адрес в южната част на града, предаде АФП.

В ранните часове тази сутрин извършихме обиск на адрес в квартал "Мос сайд", при който беше извършена контролирана експлозия, посочиха в комюнике силите на реда. Претърсването е свързано с атентата в "Манчестър арена" в понеделник, се казва в комюникето, което уточнява, че разследването напредва бързо.

Разследват престъпна мрежа за атентата в Манчестър

На този етап във връзка с разследването са задържани шестима мъже и една жена. Освен това в Либия бяха арестувани бащата и братът на извършителя на самоубийствения атентат - Салман Абеди, британец от либийски произход, посочва Ройтерс.

Задържаха бащата на атентатора от Манчестър в Либия

Бащата на атентатора, Рамадан Абеди, каза, че е говорил със сина си преди дни и той му казал, че отива на поклонение в саудитския град Мека. "Говорих с него преди около пет дни. Нямаше нищо странно, всичко беше нормално", каза бащата.

Арестуваха брат на атентатора от Манчестър в Триполи

По-малкият брат на Салман, Хашем, беше задържан в Триполи по подозрения във връзки с "Ислямска държава", каза говорител на специалните сили, известни като "Рада". "Имаме доказателства, че той е свръзан с ИД заедно с брат си. Следим го повече от месец и половина. Той е бил в контакт с брат си и е знаел да атаката", добави говорителят. Според него 20-годишният Хашем е отпътувал от Лондон за Триполи на 16 април.
 

Guliver/Getty Images

 

Великобритания повиши равнището на терористична заплаха

Британският вътрешен министър Амбър Ръд по-рано каза, че атентаторът наскоро се е върнал от Либия. Според френския й колега Жерар Колон мъжът е бил свързан с "Ислямска държава" и вероятно е посетил Сирия. Рамадан Абеди обаче каза, че е сигурен, че Салман не е бил член на джихадистката групировка. "Салман не членува в никой групировка. Семейството е малко объркано, защото Салман не споделя тази идеология, няма такива убеждения. Осъждаме тези терористични актове срещу цивилни, невинни хора", каза той.

Бащата заяви също, че е убеден, че синът му не е пътувал до Сирия. Проверих двата му паспорта и в тях нямаше нищо, той не е пътувал до Сирия, добави той.
БТА