Британските военни излизат на улиците, ще охраняват обекти с ключово значение
Британската полиция заяви, че е увеличила броя на служителите си по улиците на Лондон, както и че след самоубийствения атентат в Манчестър военнослужещи ще охраняват обекти с ключово значение, включително Бъкингамския дворец и резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт", предаде Ройтерс.
 
Британският министър-председател Тереза Мей обяви снощи, че равнището на заплаха е повишено до "критично", което означава силна вероятност за непосредствено предстоящ атентат. Тя съобщи също, че с цел предотвратяване на възможни нападения ще бъдат разположени и военнослужещи.
 
Терор в Манчестър: 22 загинали при взрив на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ/ВИДЕО)  

По-късно вътрешният министър Амбър Ръд заяви в интервю по Би Би Си, че по улиците на страната ще излязат 3800 военни.
 
"Военните ще действат в рамките на командната структура на Лондонската полиция, като ще осигуряват въоръжена охрана на места с ключово значение", заяви полицията. "Това ще включва Бъкингамския дворец, Даунинг стрийт, посолствата и Уестминстърския дворец". Посочва се още, че мярката ще позволи да бъде разтоварен съставът на полицията и така да се отделят повече въоръжени нейни служители за извършване на патрули.
 
Атентаторът от Манчестър бил тих младеж от силно религиозно семейство

Амбър Ръд заяви в интервюто си за Би Би Си, че атентаторът от Манчестър е бил известен на службите за сигурност и вероятно не е действал сам. Властите посочиха като автор на атентата Салман Абеди, 22-годишен, роден в Манчестър в семейството на родители либийци.
 
На въпрос дали той е бил известен на разузнавателните служби отпреди това, тя отговори: "На службите за сигурност са известни доста хора, но това не означава, че от тях се очаква да арестуват всеки, който им известен; но това е някой, който им е бил известен отпреди и съм сигурна, че когато това разследване приключи, ще можем да узнаем повече".
 
Великобритания повиши равнището на терористична заплаха

Ръд каза също, че не е изненадана от това, че "Ислямска държава" би поела отговорност за атентата в Манчестър, както и че британските власти ще засилят превантивната програма за противодействие на радикализацията.
 


Междувременно френският министър на вътрешните работи Жерар Колон заяви в интервю за телевизия Бе Еф Ем, че по сведения от британските разследващи заподозреният за атентата в Манчестър вероятно е пътувал до Сирия, съобщи още Ройтерс. Запитан настойчиво откъде знае това, министърът каза, че такава е информацията, с която разполагат френските и британските разузнавателни служби, съобщена на френските власти от британските разследващи.
БТА