Най-малко 22 души загинаха и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в Манчестър
Най-малко 22 души загинаха и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в Манчестър / БГНЕС
Най-малко 22 души загинаха и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции.

Терор в Манчестър: 22 загинали при взрив на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ/ВИДЕО)

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана Гранде, докато хилядите ѝ фенове са си тръгвали от залата "Манчестър арена".
Полицията и службите за сигурност знаят самоличността на атентатора самоубиец, но за момента не са готови да обявят името му, каза британският премиер Тереза Мей пред официалната си резиденция на "Даунинг стрийт" 10.

"Знаем, че терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение".

Тероризъм срещу деца: Атентат на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ)

„Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. И въпреки че Манчестър не за пръв път страда по такъв начин, това е най-ужасната атака, извършвана някога в този град и като цяло в Северна Англия", каза Мей след заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра". Тя допълни, че Великобритания няма да повишава нивото на опасност от терористични нападения.

8-годишно момиченце е сред жертвите на атентата в Манчестър

Британската полиция съобщи в Twitter, че е арестувала 23-годишен мъж в южната част на Манчестър във връзка вчерашното терористично нападение. Атентаторът е загинал на място при експлозията в "Манчестър арена". Още един човек е бил задържан в търговския център "Арндейл", който бе евакуиран за кратко, но арестът му вероятно не е свързан с атентата.
"Ислямска държава" публикува в социалните мрежи изявление, в което казва, че бомба, поставена от "воин на халифата", е убила "30 кръстоносци и е ранила 70". По данни на британската полиция при атаката е използвано самоделно взривно устройство.

Реакциите

Вчерашното нападение предизвика вълна от реакции на острова и по света. Кралица Елизабет Втора изрази най-дълбоко съчувствие към жертвите и техните семейства. "Цялата страна е шокирана от гибелта и раняването снощи в Манчестър на толкова много хора, възрастни и деца, които просто се наслаждавали на концерт", посочи тя. "Знам, че говоря от името на всички, когато изразявам най-дълбоко съчувствие към всички засегнати от това ужасяващо събитие, особено към роднините и приятелите на тези, които са загинали или са ранени".

Невинни хора загубиха живота си: реакции на музиканти след трагедията в Манчестър

Кметът на Лондон Садик Хан обеща засилени мерки за сигурност в британската столица след вчерашната трагедия. "Поддържам постоянна връзка със столичната полиция, която преразглежда мерките за сигурност в Лондон. Лондончани ще видят повече полицаи по улиците ни днес", написа Хан в Туитър.
Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че изпитва скръб и ужас след атентата и че Германия стои рамо до рамо с британците.

Ариана Гранде след атентата: Съкрушена съм, ужасно съжалявам

"Най-малодушната форма на тероризъм нанесе пореден удар, атакувайки - както и в Париж преди година - концертна проява", каза френският премиер Едуар Филип. "Решително осъждаме това цинично, безчовечно престъпление", каза руският президент Владимир Путин в съболезнователна телеграма.

Над 20 души загинаха, а десетки бяха ранени при взрив на концерт на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър., Над 20 души загинаха, а десетки бяха ранени при взрив на концерт на Ариана Гранде в Манчестър. Зрителите на концерта са били предимно тийнейджъри и млади хора.
Guliver/Getty Images

"Толкова прекрасни, жизнени, обичащи живота млади хора, убити от зли неудачници. Няма да ги нарека чудовища, тъй като това би им харесало", реагира от Витлеем американският му колега Доналд Тръмп.

Всички новини около атентата в Манчестър четете тук

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че САЩ работят в тясно сътрудничество с британските власти и подкрепят усилията им да разследват и отвърнат на атаката.

Еманюел Макрон е мобилизирал всички възможни средства да помогне на Великобритания в борбата с тероризма, съобщи Елисейският дворец след 10-минутен телефонен разговор между френския президент и британската лидерка Тереза Мей.
БТА