Над 20 души загинаха, а десетки бяха ранени при взрив на концерт на Ариана Гранде в Манчестър. Зрителите на концерта са били предимно тийнейджъри и млади хора.
Над 20 души загинаха, а десетки бяха ранени при взрив на концерт на Ариана Гранде в Манчестър. Зрителите на концерта са били предимно тийнейджъри и млади хора. / Guliver/Getty Images
Няма данни за пострадали българи на концерта на Ариана Гранде
93672
Няма данни за пострадали българи на концерта на Ариана Гранде
  • Няма данни за пострадали българи на концерта на Ариана Гранде
Двайсет и двама са загиналите при терористичния атентат след концерта на Ариана Гранде в Манчестър. Ранени са 59 души. Сред жертвите има и деца.

Тероризъм срещу деца: Атентат на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ)

23-годишната американска певица не е пострадала. В Twitter тя написа: "Разбита съм! Съжалявам от дъното на душата си за станалото".

Няма данни за пострадали българи при нападението, увери пресцентърът на външното ни министерство. Посланикът ни във Великобритания Константин Димитров също потвърди, че няма информация за ранени сънародници.

Ариана Гранде след атентата: Съкрушена съм, ужасно съжалявам

Българското външно министерство обяви горещи телефонни линии за сигнали от граждани, чиито близки може да са били засегнати при терористичното нападение в Манчестър.

При избиране от Обединеното кралство: 0161 856 9400

При избиране от България: 00 44 161 856 94 00.


Британските власти потвърдиха, че нападателят е загинал при експлозията, за която отговорност пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Ислямска държава" пое отговорност за терористичното нападение в Манчестър

Те изразиха увереност, че мъжът е действал сам, но разследването продължава. Следователите проверяват дали извършителят не е бил част от мрежа.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей свика заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра". Тя нарече случилото се "ужасен терористичен акт".

Всичко за атентата в Манчестър четете тук

Взривът е избухнал около 22.30 минути местно време във фоайето на концертната зала „Манчестър Арена” , когато зрителите са се отправяли към изходите. На концерта са присъствали около 20 хиляди души, предимно тийнейджъри и млади хора.

Кадри в социалните мрежи показват паниката, настъпила след взрива.
По данни на парамедиците, оказвали помощ на мястото на инцидента, много от пострадалите са с рани от шрапнели. Службата за спешна медицинска помощ в Северозападна Англия съобщи, че 59 души са откарани в болници.

Терор в Манчестър: Десетки загинали при взрив на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ/ВИДЕО)

Живеещите в района на концертната зала предлагат домовете си на всички, които имат нужда от подслон. Кметът на Манчестър Анди Бърнам определи случилото се като „зъл акт” и благодари на жителите на града за незабавната реакция и затова, че в минутите след атаката са отворили вратите си за непознати:

„След нашата най-тъмна нощ, над Манчестър днес изгрява най-трудният ни изгрев. Трудно е да повярваме какво се случи тук в последните няколко часа и да опишем с думи шока, гнева и болката, които изпитваме днес. Това беше един зъл акт. На първо време трябва да се погрижим за семействата на загиналите и ранените и да направим всичко възможно да им помогнем".

Невинни хора загубиха живота си: реакции след трагедията в Манчестър

"Днес скърбим, но сме силни. Работата в града днес ще продължи, както обикновено, доколкото е възможно в този велик град. Искам да благодаря на хилядите полицаи, пожарникари и служители на Спешна помощ, които работиха цяла нощ при най-трудните възможни обстоятелства. Най-вече обаче искам да благодаря на хората на Манчестър – дори в минутите след атаката, те отвориха вратите си за непознати, за да ги измъкнат от опасността. Те дадоха най-добрия възможен и незабавен отговор на тези, които целят да ни разделят. Именно този дух на Манчестър ще победи и ще ни задържи заедно“.