Двайсет и двама души загинаха, а 59 души бяха ранени при взрив на концерт на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър. Сред жертвите има и деца.

Няма данни за пострадали българи

Отговорност за нападението, определено от властите като терористичен акт, пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Тероризъм срещу деца: Атентат на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ)

Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията и службите за сигурност знаят самоличността на атентатора самоубиец.

"Знаем, че терорист, действащ сам, е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей.

Всичко за нападението в Манчестър четете тук

Междувременно британската полиция обяви, че има арестуван във връзка с експлозията в Манчестър, но не съобщи повече подробности.

Терор в Манчестър
БГНЕС


Атентатът в Манчестър Арена

Взривът в „Манчестър Арена“ - най-голямата покрита зала в Европа, прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч българско време). Смята се, че е бил във фоайе, докато хората излизали от залата.

Нападението е извършено от мъж, който детонирал взривно устройство, което носел със себе си, в края на концерта на Ариана Гранде. Той е загинал, съобщи полицията.

"На този етап смятаме, че нападението е било извършено от един човек", заяви началникът на градската полиция Иън Хопкинс. "На първо място трябва да установим дали той е действал сам или е бил част от мрежа", добавил той. Хопкинс потвърди, че нападателят е загинал при експлозията. "Смятаме, че атентаторът е носел самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство", посочи полицейският началник.

Видеокадри, качени в Туитър непосредствено след атентата, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

Свидетели разказват, че след взрива настъпила паника. "Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс. "Беше наистина огромна експлозия - блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.
 

Българка в Манчестър: Родители търсиха децата си чрез социалните мрежи (ВИДЕО)

Терор в Манчестър
БГНЕС

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправили десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби.

Ариана Гранде след атентата: Съкрушена съм, ужасно съжалявам

Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуваха и първи снимки от 'манчестър Арена". На тях се виждат хора с разкъсани дрехи. Пристигнали там медицински работници им оказвали помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяваха съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат.
На друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен. Преди това властите информираха населението да не се паникьосва от новия взрив, защото той е контролиран.

Терор в Манчестър
БГНЕС

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.

Българското външно министерство обяви горещи телефонни линии за сигнали от граждани, чиито близки може да са били засегнати при терористичното нападение в Манчестър.

При избиране от Обединеното кралство: 0161 856 9400

При избиране от България: 00 44 161 856 94 00.