Джейкъб Рийс Мог
Джейкъб Рийс Мог / БГНЕС
Шегата му предизвика световни реакции, колажи и мемета
Лидерът на Камарата на общините и пламенен поддръжник на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог предизвика огромно световно внимание върху себе си заради нехайното си и целенасочено иронично поведение по време на ключовия дебат в парламента.

„Премиерът в сянка”, както го наричат медиите, буквално се излегна на няколко седалки най-отпред в залата, докато съпартийците му спореха за напускането на страната от ЕС без сделка. Той дори изимитира, че заспива, което бе заснето от всички камери.

Джейкъб Рийс Мог
БГНЕС

Всичко това предизвика негодувание и викове на останалите му колеги да се държи нормално и да „седне така, както трябва да се седи в един парламент”.

Политикът само се изсмя и остана дълго в същата поза с ехидна усмивка.
 

Все пак обаче британската Камара на общините прие на трето и последно четене законопроекта, който задължава премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзита с три месеца до 31 януари 2020 г.

Текстът бе приет с 327 срещу 299 гласа.

Преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете, което може да стане тази вечер. Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на "твърд" Брекзит, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва Асошиейтед прес.
 

По-късно Долната камара на британския парламент отхвърли и искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори на 15 октомври.
 

В социалните мрежи се появиха различни снимки, видеа и мемета, които го осмиват.