/ БГНЕС
Ирландската рок звезда Боно предупреди, че ООН и други международни институции, включително ЕС и НАТО, са застрашени. Той призова страните да работят заедно, за да гарантират, че тези организации ще продължат да съществуват, предаде Асошиейтед прес.

Роденият в Дъблин фронтмен на групата "U2" изнесе реч пред няколкостотин дипломати и служители на световната организация на събитие, посветено на кандидатурата на Ирландия за място в Съвета за сигурност през 2021-22 г.

Стинг заклейми лидерите като „страхливци“ за мигрантската криза

Въпреки че Боно не назова нито една страна, отговорна за заплахата срещу световните институции в тези "смутни времена", думите му очевидно бяха насочени към американския президент Доналд Тръмп, който критикува ЕС и НАТО, отбелязва АП.

Тръмп изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата - нещо, което певецът също спомена. С новите американски мита президентът на САЩ взе под прицел и Световната търговска организация, която според Боно също е застрашена.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

"Живеем във време, когато жизненоважни за човешкия прогрес институции като Организацията на обединените нации са атакувани", заяви рок звездата в централата на ООН в Ню Йорк.

В неделя вечерта ирландското правителство покани постоянните представители на 192-те страни членки на ООН на концерт на Боно в зала "Медисън скуеър гардън".
БТА