/ БГНЕС
Над 1000 медицински работници започнаха стачка днес в Хонконг, за да накарат местното правителство да затвори границата с континентален Китай заради епидемията от новия коронавирус, появил се първо в китайския град Ухан, предадоха световните агенции.

Синдикатът, организирал стачката - Съюз на болничния персонал - предупреди, че ако правителството не реагира до 18 ч. днес местно време, то ще има нов призив още 6000 медицински работници да се включат в стачните действия през остатъка от седмицата.
 

Същевременно американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че САЩ планират още полети за прибиране на американци от китайската провинция Хубей, предаде Ройтерс. Той каза, че с тези полети САЩ могат да приберат и граждани на други страни. На отиване те могат да доставят медицински изделия.

Коронавирусът взе повече жертви от ТОРС

Малдивите обявиха забрана за влизане в страната на пътници от Китай заради коронавируса, предаде Ройтерс. Миналата година страната бе посетена от над 280 000 туристи от Китай.

В Южна Корея ще проверяват за коронавируса всички, които са болни с кашлица и висока температура, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на здравното министерство. В страната заради коронавируса за затворени почти 500 училища.

Японският премиер Шиндзо Абе каза, че Япония ще положи всички възможни усилия вирусът да не засегне олимпийските игри, започващи на 24 юли, предаде Ройтерс.

Китайските фондови борси се сриват заради коронавируса

Русия започва евакуацията на свои граждани от Ухан днес, предаде Ройтерс. Операцията ще се извършва от въздушнокосмическите сили, които са част от въоръжените сили. Смята се, че в Ухан и прилежащата му провинция Хубей има над 600 руски граждани, каза заместник-премиерът Татяна Голикова.

От полунощ руските железници пък временно преустановиха влаковете до Китай, а Москва вече ограничи директните полети до азиатската страна.
 

Същевременно в китайски селски райони властите наблюдават с патрулиращи дронове дали хората спазват разпоредбите да не се събират на едно място в разгара на епидемията, предаде Ройтерс.