В околностите на Киев през нощта се е чувала артилерийска стрелба, но самият град не е бил обстрелван от руските въоръжени сили, съобщи в сряда заместник-кметът на украинската столица Микола Поворозник, цитиран от Ройтерс.

"Нощта премина сравнително спокойно", каза Поворозник пред националната телевизия на Украйна. Той обобщи, че са се чували сирените и екотът от стрелбата в околностите на Киев, но самият град не е бил обстрелван.

Взаимни обвинения за обстрели в Луганска област между украинските власти и сепаратистите

Губернаторът на Черниговска област в Северна Украйна Вячеслав Чаус обаче твърди, че руските атаки са продължили със същата интензивност, въпреки обещанието на Москва да намали военната си активност в района, предаде още Ройтерс. "Вярваме ли на това обещание? Разбира се че не", написа Чаус в Телеграм. "Намалената активност" в Черниговска област бе демонстрирана чрез нанасянето от врага на удари, включително от въздуха, по град Нежин, и през цялата нощ те нанасяха удари по Чернигов", добави той.

След мирните преговори с Украйна във вторник в Истанбул Русия обеща да намали своята "военна дейност" в Украйна в района на столицата Киев и северния град Чернигов. В петък обаче бе посочено, че източният регион Донбас ще бъде приоритет на нейната "специална военна операция" в съседната страна.

Посланикът на Украйна в ООН: Демилитаризацията на Русия е в ход

За сряда са договорени три хуманитарни коридора за евакуиране на цивилни - от Бердянск, Мелитопол и Енергодар, обяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от националната информационна агенция Укринформ.

БТА