Мигранти
Мигранти / Gettyimages.com
Близо 146 мигранти бяха обявени за изчезнали след поредно корабокрушение край либийските брегове, съобщи Франс прес, като се позовава на показанията на единственият оцелял - 16-годишен гамбиец.

11 мигранти загинаха, след като лодката им потъна край бреговете на Турция

Корабчето потеглило в неделя или понеделник от либийското пристанище Сабрата, но започнало да се пълни с вода няколко часа по-късно и потънало. Гамбиецът разказал пред представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, че е оцелял, като се вкопчил в туба бензин.

Испанската морска спасителна служба спаси 49 мигранти от Африка
 
Той бил спасен от испански военен кораб, част от европейската операция "София" за борба с трафика на хора, след което катер на италианската брегова охрана го откарал до Лампедуза, италианския остров, намиращ се най-близо до бреговете на Африка. Младежът разказал пред посетилия го в болницата служител на Върховния комисариат, че на борда е имало пет деца и няколко бременни жени. Мигрантите идвали от Нигерия, Гамбия и Мали.

Близо 3000 мигранти бяха спасени край бреговете на Либия

От началото на годината най-малко 590 мигранти са загинали или изчезнали край либийските брегове, по данни на Международната организация за миграцията, публикувани преди това корабокрушение.
БТА