Бившият румънски премиер под съдебен надзор, пак го разследват за корупция
Бившият румънски премиер под съдебен надзор, пак го разследват за корупция / БГНЕС, архив

Специализираната румънска прокуратура за борба с корупцията постави под съдебен надзор бившия премиер на страната Виктор Понта във връзка с разследване на финансирането на предизборната му кампания през 2012 година.

43-годишният Понта е обвинен, че е поискал от румънски бизнесмен да покрие разноските по посещението в Букурещ на „чуждестранен политик" в замяна на депутатски място.
Бизнесменът, който трябвало да плати 220 000 евро, казва, че ставало дума за посещението на бившия британски премиер Тони Блеър.

Бившият румънски премиер загуби докторската си степен заради плагиатство

Според прокуратурата целта на Понта била да се възползва от медийното отразяване на визитата и да натрупа електорален капитал.

С неправителствена организация били подписани два договора, за да изглежда, че визитата е по инициатива на чуждестранния политик, а не на самия Понта.
„Тази измамническа схема вреди на демокрацията" и е в разрез със закона за финансиране на политическите партии, подчертават от специализираната прокуратура и допълват, че бизнесменът наистина станал депутат през 2012 година.

Подаде оставка първият румънски премиер, официално обвинен в корупция

Бившият премиер, който вече е подсъдим по друго дело, свързано с корупция през периода, когато е бил адвокат, не може да пътува извън страната без да уведоми прокуратурата, нито да се свързва с хора, които фигурират по делото.

Понастоящем Виктор Понта е редови социалдемократ, след като през ноември в резултат на уличен натиск трябваше да подаде оставка като премиер. Поводът беше пожар в букурещка дискотека, в който загинаха десетки хора.

Източник: БГНЕС