Убиецът на руския посланик в Турция Андрей Карлов е бивш служител на турската полиция. Той е бил уволнен от правоохранителните органи по време на разследването на опита за държавен преврат от 15 юли. Това съобщава новинарският портал „Хабертюрк".

Убиха руския посланик в Турция при покушение

Руският посланик в Турция бе прострелян при откриването на изложба в галерия в столицата Анкара. Нападателят изстрелва срещу него поне 10 куршума, скандирайки: „Отмъщаваме Ви за Алепо" и „Аллах Акбар". Карлов издъхна от раните си. Нападателят е бил убит.

Убиецът на посланик Андрей Карлов, който бе застрелян, бе идентифициран от турския президент Реджеп Тайип Ердоган като 22-годишния Мевлют Мерт Алтънташ, полицай от силите за борба с масовите безредици.

Има много силни сигнали, че убиецът на руския посланик в Турция е свързан с Фетхуллах Гюлен, заяви високопоставен представител на турските сили за сигурност, цитиран от Ройтерс.

Путин: Москва трябва да разбере кой стои зад убийството на Андрей Карлов

Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, каза, че разследването се е съсредоточило върху връзките на нападателя с живеещия в изгнание в Съединените щати духовник, когото властите в Анкара обвиняват за неуспешния опит за преврат от юли.

Турското правителство обвинява духовника, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г., че е изградил "паралелна държава" в полицията, армията, съдебната власт и държавната администрация, отбелязва Ройтерс.

ЕС, САЩ, ООН и НАТО осъдиха убийството на руския посланик в Турция

Самият Гюлен осъди убийството като отвратителен терористичен акт. В изявление той призова за установяване на хората, които стоят зад убиеца.

Малко по-рано сътрудник на Гюлен отхвърли твърденията, че духовникът е свързан с нападателя.

Русия квалифицира като терористичен акт убийството на посланика си в Турция

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че покушението срещу руския посланик в Турция Андрей Карлов е терористичен акт.