Путин: Москва трябва да разбере кой стои зад убийството на Андрей Карлов
Путин: Москва трябва да разбере кой стои зад убийството на Андрей Карлов / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че убийството на руския посланик в Анкара е провокация, целяща провал на нормализирането на двустранните отношения и на уреждането на конфликта в Сирия.

Убиха руския посланик в Турция при покушение

Отговорът на убийството на руския посланик в Турция може да бъде единствено засилването на борбата с тероризма, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Москва трябва да разбере с точност кой стои зад убийството. Следственият комитет вече възбуди наказателно дело за убийство и му е наредено да състави междуведомствена работна група, която да бъде изпратена в Анкара, за да участва заедно с турските ни партньори в разследването на престъплението, каза Путин на съвещание в Кремъл.

Президентът посочи, че се е договорил за това в телефонния разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Трябва да знаем кой е насочил ръката на убиеца", каза Путин.

Турският държавен глава Раджеп Ердоган заяви също, че убийството на руския посланик в Анкара цели да увреди на нормализирането на отношенията с Русия.

Бивш турски полицай убил руския посланик в Анкара

Руският посланик в Турция Андрей Карлов бе убит при покушение в турската столица. Той бе прострелян, докато произнасяше реч при откриването на фотоизложба "Русия през очите на турците". Карлов издъхна от раните си.

Русия квалифицира като терористичен акт убийството на посланик Карлов

Нападателят бе неутрализиран. Той е 22-годишен бивш турски полицай, който е бил уволнен по време на разследването на опита за държавен преврат през юли.

Източник: БТА