/ БТА
Плочата на паметник на българския революционер и идеолог на движението за национално освобождение Георги Раковски в румънския град Тулча, амортизирана от метеорологичните условия, беше подменена с нова, предаде кореспондент на БТА, Мартин Пенев.

Посолството на България в Румъния и ръководството на местната община участваха в съвместната инициатива, съобщи Огнян Илиев - първи секретар на Посолството на България в Румъния. 

БТА


По този повод днес в Тулча ще се състои кратка церемония пред паметника на Раковски. В нея ще участват посланикът на България в Румъния Радко Влайков, съветникът му Георги Пройнов, първият секретар в дипломатическата ни мисия Огнян Илиев, аташето по отбраната полк. Любомир Родопски и помощникът му капитан Росен Маджаров, Джордже Шинги - заместник-кмет на Община Тулча, както и представителите на общинската администрация Николае Бибу и Кристиан Ръиляну.  

Новата плоча ще бъде осветена от протойерей Кирил Синев - представител на Българската православна църква в Румъния, Главиницкия епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит Наум, както и представители на Епископия Тулча.

Огнян Илиев обясни, че бюст-паметникът е в много добро състояние. Но плочата е амортизирана и надписът на нея - "Георги Раковски - българин, идеолог на движението за национално освобождение (1821 - 1867)", на български и румънски език, се е заличил. 

"Това състояние на плочата беше отчетено от Посолството още в началото на миналата година, когато по инициатива на посланик Радко Влайков екип от специалисти обиколи всички български следи в Южна Румъния. Изготвен бе пълен опис на обектите и тяхното състояние. След ново посещение в Тулча на посланик Радко Влайков на 4-и януари т. г. той постави въпроса за евентуална подмяна на надписната плоча пред кмета на града Щефан Илие, който пое този ангажимент. Така новата плоча вече е факт и ще бъде открита официално днес", обясни Илиев. 

Той каза още, че след церемонията е предвидено и посещение на църквата "Свети Георги" в Тулча, известна сред местното население като "Българската църква".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартин Пенев/БТА