Белгийска учителка спечели дело, ще преподава с мюсюлмански воал
Белгийска учителка спечели дело, ще преподава с мюсюлмански воал / снимкa: БГНЕС

Изповядваща исляма учителка по математика в белгийския град Шарлероа отново започна да преподава, след като спечели дело по обжалване на решение на местната община, която й забрани да бъде забулена в час, съобщи белгийската телевизия Бел-Ер Те Ел, цитирана от АФП.

В началото на учебната година ръководството на училището, което е подчинено на градската управа на Шарлероа, призова жената да не закрива лицето си, когато е в клас. 

Учителката отказала и се обърнала към съда. На първа инстанция съдът в Шарлероа отсъдил в полза на ръководството на училището, имайки предвид решение за неутралност на Френската общност в Белгия (компетентната институция за френскоезичното образование във Валония и Брюксел).

На 11 март обаче решението било отменено от апелативния съд в Монс (Западна Белгия), който преценил, че решението не важи за училищата, ръководени от Френската общност.

Училището, в което преподава мюсюлманката, не е част от мрежата на Френската общност, но е в град Шарлероа, и правилникът му не забранява носенето на религиозни символи пред учениците, гласи решението на апелативния съд, пише БТА. Общината на Шарлероа обяви, че ще приеме разпоредби, забраняващи носенето на всякакви религиозни знаци.

Адвокатът на учителката предупреди, че клиентката му ще обжалва в съда, ако следващата седмица отново й забранят да преподава с мюсюлмански воал.