Бан Ки-мун призова Нетаняху да се вдъхновява от прагматизма на Ариел Шарон
Бан Ки-мун призова Нетаняху да се вдъхновява от прагматизма на Ариел Шарон / снимка: БГНЕС, архив

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства „политическата смелост”, проявена от бившия израелски премиер Ариел Шарон, когато нареди изтеглянето на Израел от Ивицата Газа през 2005 г. и призова настоящият премиер Бенямин Нетаняху да се вдъхнови от неговия „прагматизъм”, предаде АФП.

Според говорителя на ООН Мартин Несирки „ние ще го запомним с политическата му смелост и решимост, които прояви, прилагайки болезненото и историческо решение за изтегляне на израелските заселници и войници от Ивицата Газа”.

Във връзка с израелско-палестинските мирни преговори, в които участва „неговият наследник" Бенямин Нетаняху, Бан „призовава Израел да се вдъхнови от прагматизма на Шарон, за да бъде създадена най-после една независима и жизнена палестинска държава, до един Израел, живеещ в сигурност”, добави говорителят, цитиран от БТА.

„През целия си живот, посветен на Държавата Израел, Ариел Шарон беше герой за своя народ, първо като войник, после като държавник”, се посочва още в комюникето. Изразявайки дълбоката си тъга във връзка с кончината на Шарон, Бан Ки-мун „потвърждава ангажимента на ООН да работи с правителството и народа на
Израел в полза на мира и сигурността”.