/ / iStock/Getty Images
Държавният глава на САЩ Джо Байдън благодари на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за „моралното лидерство“ на страната му след началото на войната в Украйна по време на разговор между двамата в Белия дом, предава БТА, като се позовава на „Асошиейтед прес“.

Мицотакис е във Вашингтон, за да участва в честванията на 200-годишния юбилей от началото на Гръцката война за независимост, по време на която страната му отвоюва своята независимост от Османската империя. Тържественият момент обаче бе помрачен от най-тежките боеве на европейския континент от края на Втората световна война. „Сега ние заедно сме изправени пред предизвикателството на руската агресия“, каза Мицотакис в началото на срещата си с Байдън в Овалния кабинет. Премиерът добави, че двустранните отношения между САЩ и Гърция са „на рекордно високи нива“.

В момент, когато Европа се опитва да се откаже от руската енергия, Мицотакис лансира идеята, че Гърция би могла да стане енергиен център, който би могъл да снабдява Източна Европа с газ от югозападна Азия и Близкия изток. Очаква се, че нов тръбопровод от Гърция до България, построен и тестван по време на пандемията от COVID-19, и който по план трябва да заработи през юни, ще пренася големи обеми газ между двете страни в двете посоки за генериране на електричество, захранване на промишлеността и битово отопление. Новата газова връзка ще даде на България достъп до пристанища в Гърция, където се внася втечнен природен газ, и ще пренася газ от Азърбайджан през нова тръбопроводна мрежа към Италия.

Срещата в Овалния кабинет с Байдън дойде и след като Гърция миналата седмица официално удължи с пет години двустранното си военно споразумение със САЩ, което позволява на американските въоръжени сили да ползват три бази в Гърция, както и да имат военноморско присъствие на остров Крит.

В предаване по американската телевизия „Ем Ес Ен Би Си“ Мицотакис изрази своята подкрепа за членството на Финландия и Швеция в НАТО и изрази оптимизъм, че Турция в крайна сметка няма да попречи на двете северноевропейски страни да се присъединят към Алианса. „Това наистина не е уместното време (молбата за) членство в НАТО на тези две страни да бъде използвана за спазаряване по други въпроси, за които някой може би се е сетил“, каза Мицотакис. Той визира спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да се възползва от случая, за да си спечели отстъпки от администрацията на Байдън в продажби на оръжие или по други въпроси.
 
 
БТА