/ Gulliver/Getty Images, архив
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пристига във Вашингтон за разговори с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом в понеделник, информира Kathimerini.
 
Основната цел на Атина е да се потвърдят стратегическите отношения между двете страни и да се затвърди ролята на Гърция като нововъзникващ енергиен център на Балканския полуостров, отбелязва изданието. Министър-председателят на южната ни съседка също така ще ще има обръщение си към съвместно заседание на Конгреса на САЩ във вторник след покана от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
 
Според близки негови сътрудници, поведението на Мицотакис няма да бъде като на лош роднина, който очаква американски американски арбитраж или решаване на проблемите с Анкара (въпреки че "агресивната и ревизионистка стратегия" на Турция ще бъде засегната в речта), а по-скоро това на увереност, произтичаща от икономическия напредък на Гърция, както и нейното значително военно засилване.
 
В светлината на гореизложеното Атина не очаква силен ангажимент за сигурност от Байдън, тъй като това все пак е капсулирано в споразумението за отбрана между Гърция и САЩ и в придружаващия текст на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
 
Всъщност Катимерини разбира, че Мицотакис ще посвети само „няколко реда“ на Турция в речта си пред Конгреса и ще се съсредоточи повече върху силните исторически връзки на Гърция и Съединените щати, свързани от демокрацията. Нещо повече, специално внимание ще бъде отделено на силните отношения между Гърция и други критични играчи в региона на Източното Средиземноморие, като Египет, Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
 
„Катимерини“ отбелязва, че визитата на Мицотакис във Вашингтон идва в момент на важен геополитически кръстопът за Гърция, когато в Украйна бушува широкомащабна война, а турският президент Реджеп Таийп Ердоган отново проявява непредвидимостта си и, според Атина, действа като дестабилизиращ фактор, особено предвид предизвикателството му към перспективата за северно разширяване на НАТО с включването на Финландия и Швеция.
 
Както пише изднаието, Мицотакис пристига във Вашингтон с два важни позитива: първо, фактът, че Атина зае ясна позиция от самото начало по украинската криза; и второ, посещението идва след подписването на ново петгодишно споразумение за отбрана със САЩ, което беше ратифицирано от гръцкия парламент в четвъртък.
 
Според „Катимерини“, обхватът и продължителността на споразумението са ясно послание за желанието на Вашингтон да инвестира геостратегически в Гърция.
 
Друг ключов въпрос в дневния ред е енергията и потенциалът на Гърция да се превърне в хъб за внос на втечнен природен газ (ВПГ) от Близкия изток и Източното Средиземноморие до Балканите и Югоизточна Европа.