Бахрейнски съд разпусна основната шиитска опозиционна групировка в страната
Бахрейнски съд разпусна основната шиитска опозиционна групировка в страната / БГНЕС, архив

Основната шиитска опозиционна групировка в Бахрейн - движението Ал Уефак ("Съгласие"), бе разпуснато днес от съдебните власти в малката страна от Залива, разтърсвана от насилие, предаде АФП.

Административният съд в Манама постанови също да бъде конфискувано имуществото на това движение "в полза на държавното съкровище", уточни съдебен източник. Властите обвиняват Ал Уефак, че не спазва законите и подпомага тероризма.

Според източника на АФП присъдата е постановена в отсъствието на защитата, тъй като адвокатите се оттеглили по време на предишно заседание в знак на протест, че им се забранява да преглеждат архивите на движението, за да подготвят пледоариите си.

Бахрейнски съд забрани дейността на Ал Уефак в страната още на 14 юни; офисите на движението бяха затворени, а сметките му - замразени. Министерството на правосъдието обаче настояваше то да бъде разпуснато изцяло.

Тези решения бяха разкритикувани от Вашингтон и от правозащитни организации, които съзряха в тях опит да бъдат ликвидирани "остатъците от опозицията" в малкото кралство.

Ал Уефак е водеща сила в протестното движение на шиитското мнозинство срещу сунитските власти в Бахрейн и настоява за установяване на истинска конституционна монархия. Лидерът на организацията шейх Али Салман, обвинен по-специално в подстрекателство към неподчинение на властите, излежава присъда от 9 години затвор.

На 20 юни властите отнеха бахрейнското поданство на шиитския духовен водач шейх Иса Касем, обвинен, че окуражава насилието и обслужва "чуждестранни интереси" - намек за Иран, отбелязва АФП.

Източник: БТА