/ БТА
Британската писателка Джоан Роулинг разкритикува Лейбъристката партия, смятана за фаворит на парламентарните избори в Обединеното кралство на 4 юли, че „изоставя“ жените заради правата на транссексуалните, съобщи ДПА.

Авторката на „Хари Потър“ заяви, че ще ѝ е трудно да гласува за лидера на лейбъристите Киър Стармър, защото има „лошо мнение“ за него.

„Докато лейбъристите пренебрегват и дори обиждат жените, които се борят да запазят правата, които техните прародителки са смятали за спечелени завинаги, аз ще се боря, за да ги подкрепя“, заяви Роулинг в коментар, публикуван във в-к „Таймс“. „Не жените, които не мълчат, изоставиха Лейбъристката партия, а Лейбъристката партия ги изостави. Бях гласоподавателка на лейбъристите, партиен член (вече не), дарителка (не и отскоро) и участничка в кампанията (също така) през целия си живот като възрастен. Искам да видя края на дългото, хаотично и често пагубно управление на консерваторите. Иска ми се да ми се искаше да гласувам за лейбъристите“, допълни тя.

Въпросът за правата на транссексуалните отдавна предизвиква спорове в партията.

През 2021 г. Стармър описа коментарите на депутатката от лейбъристите Роузи Дъфийлд, че само жените имат маточна шийка, като „нещо, което не трябва да се казва и не е правилно“.

По време на телевизионен дебат от тази седмица лидерът на лейбъристите се съгласи с един от своите предшественици - Тони Блеър, казвайки, че "биологично жената е с вагина, а мъжът - с пенис".

Миналата седмица Дъфийлд каза, че не е провеждала предизборна агитация в избирателния си район в Кентърбъри заради „постоянни подигравки“ и е похарчила 2000 лири за бодигардове по време на кампанията.

„Роузи буквално не получи никаква подкрепа от Стармър за заплахите и малтретирането, част от които произхождаха от самата Лейбъристка партия и имаха тежко, измеримо въздействие върху живота ѝ“, пише Роулинг в „Таймс“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков, БТА