/ iStock/Getty Images
Австралия отмени две сделки, сключени от щата Виктория с Китай в рамките на китайската инициатива "Един пояс, един път", което подтикна китайското посолство в Канбера да предупреди, че и без това напрегнатите двустранни връзки, може допълнително да се влошат, предаде Ройтерс.

Китай с 2,3% икономически ръст и рекорден износ от $ 2,59 трилиона за 2020 г.

Според нови разпоредби в Австралия, външният министър Марис Пейн разполага с правомощия да преразглежда сделки, сключени с други страни от отделни австралийски щати и университети.

Пейн заяви, че е решила да отмени четири сделки, включително две, договорени между щата Виктория и Китай през 2018 г. и 2019 г. за сътрудничество в рамките на инициативата

"Един пояс, един път", лансирана от китайския президент Си Цзинпин програма за търговия и инфраструктурно развитие. "Смятам, че тези четири споразумения са несъвместими с външната политика на Австралия и с външните ни отношения", посочи в изявление министърът.

Китайското посолство в Австралия изрази "силното си разочарование и решително противопоставяне" срещу предприетото разтрогване на споразуменията. "Това е още една неоправдана и провокативна стъпка, предприета от страна на Австралия към Китай", изтъкна в изявление посолството и допълни: "Това още веднъж показва, че австралийското правителство не подхожда искрено към подобряването на китайско-австралийските отношения".

Унгария блокира декларация на ЕС, критикуваща Китай заради Хонконг

Двустранните връзки се обтегнаха през 2018 г., когато Австралия стана първата страна публично отказала да допусне китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" до участие в изграждането на мобилната й мрежа от пето поколение.

Отношенията се влошиха още повече, когато миналата година Канбера призова за независимо разследване на произхода на коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Тази стъпка на Австралия "ще нанесе допълнителни щети на двустранните отношения и в крайна сметка ще навреди на самата нея", се посочва в комюникето на китайското посолство.
БТА