Китай е единствената страна от големите с икономически растеж за 2020 г. в пандемията
Китай е единствената страна от големите с икономически растеж за 2020 г. в пандемията / iStock/Getty Images
Икономиката на Китай е единствена от тези на големите държави, която регистрира растеж през миналата година, белязана от пандемията COVID-19. БВП на страната е нараснал с 2,3% на годишна база, сочат данните на държавната статистика на КНР.

Възстановяването на китайската икономика започна през второто тримесечие на 2020 г. Въпреки че потреблението в КНР остава на червено през цялата година, промишленото производство и капиталовите инвестиции показват ръст.

Експертите очакват по-нататъшно ускоряване на икономическия растеж поради ниската база от предходния период, но този ефект вероятно ще бъде изчерпан до средата на тази година, пише руското издание „Коммерсанть“.

В края на четвъртото тримесечие на 2020 г. БВП на Китай показа най-високите темпове на растеж през последните две години - 6.5%.

За годината като цяло растежът е 2,3%. Това е минимумът от 1976 г. насам, обаче, за разлика от други големи икономики, Китай успя да поддържа положителен темп на растеж въпреки пандемията.

Според прогнозата на Международния валутен фонд тя може да се ускори тази година до 8,2%.

През 2020 г. индустриалното производство в Китай е нараснало с 2,8%, капиталовите инвестиции - с 2,9%. В същото време потреблението е спаднало с 3,9%.

През четвъртото тримесечие, спрямо третото, растежът се ускори в промишлеността и строителството (от 6% на 6.8%) и в сектора на услугите (от 4.3% на 6.7%).

В същото време статистиката за декември се оказа по-слаба от ноемврийската за редица макропоказатели - индексът на сектора на услугите падна от 8% на 7,7%, ръстът в оборота на търговията на дребно падна от 5% на 4,6%. Капиталовите инвестиции през декември са се увеличили с 5,6% срещу 9,7% през ноември. Безработицата в Китай се е върнала на нивото преди пандемията - 5,2%.

„Въпреки забавянето на продажбите на дребно, вътрешното потребление вероятно ще продължи да расте - това ще бъде улеснено от отложените разходи“, обясняват от Capital Economics. Като цяло по-високи темпове на растеж ще бъдат отбелязани през първата половина на годината, но след това те ще започнат да намаляват, очакват от изследователския център.

ING Bank прогнозира, че отчитайки ефекта от ниската база, растежът през първото тримесечие на 2021 г. ще бъде 12%, а за цялата година - 7%. Това ще бъде улеснено от продължаващата фискална подкрепа, докато паричните условия вече няма да се облекчават.

Банката смята, че най-значимият риск за КНР не е ново огнище на коронавирус (ограниченията за движение все още се прилагат в страната), а последиците от технологична война с други държави (миналата седмица американските власти ограничиха дейността на още девет китайски компании в тяхната страна).

Засега обаче търговската статистика не отчита такива последици: износът на Китай е нараснал с 3,6% през миналата година до рекордните 2,59 трилиона долара (доставките на медицински стоки са се увеличили с 41%, текстил с 29% и стоки за бита с 24%, а за най-голямата позиция - автоматизирано оборудване - ръстът е бил 11%).

Китайският износ за САЩ нараства през годината със 7,9%, до 451,8 млрд. долара, а доставките на американски стоки до Китай се увеличават с 9,8%, до 134,9 млрд. долара.

Източник: „Фокус“