/ Gulliver/Getty Images
Унгария блокира декларация на Европейския съюз, критикуваща прилагането на новия китайския закон за националната сигурност в Хонконг, заявиха двама дипломати, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че този ход на Будапеща вероятно ще подкопае усилията за противодействие на Пекин в политиката му за ограничаване на свободите на жителите на мегаполиса.

ЕС, който си е поставил за цел да подкрепи Великобритания и САЩ в защитата на човешките права в Хонконг, трябваше да излезе с декларация в понеделник на срещата на външните министри на страните членки. Те обаче не успяха да постигнат консенсус по въпроса.

"Аргументите на Унгария са, че ЕС вече има прекалено много спорни въпроси с Китай", каза пред Ройтерс високопоставен европейски дипломат.

Втори дипломатически източник потвърди, че Унгария е блокирала декларацията за Китай.

Представител на Европейския съюз каза, че въпросът е отпаднал от дневния ред.

На 22 март Китай и ЕС си наложиха взаимно санкции заради обвиненията на Запада за нарушения на човешките права в Синцзян. Унгария неохотно подкрепи европейските санкции миналия месец, но ги нарече "безсмислени", а няколко дни след това в Будапеща пристигна на официално посещение китайският министър на отбраната. Засега унгарски дипломати не са пожелали да коментират темата. Китай е крупен инвеститор в икономиката на Унгария, отбелязва Ройтерс.
БТА