/ iStock/Getty Images
Австралийските власти ще отпуснат над 450 милиона долара за разработването на ваксина срещу коронавируса, както и за намирането на лекарства и създаването на средства за диагностика. Това заяви премиерът Скот Морисън.

Чехия разработва ваксина срещу коронавирус

„Австралия ще отпусне 352 милиона австралийски долара (около 230,3 милиона щатски долара) за глобални усилия за контрол на COVID-19 и намиране на ваксина. Ще изпратим също 15 милиона австралийски долара (9,8 милиона щатски долара) към Глобалната коалиция за иновации в сферата на подготовката за епидемията [CEPI] и Фонда за иновативна диагностика [FIND] за финансиране на разработването на нови средства за диагностика“, каза Морисън в изявление, публикувано на правителствения уебсайт.

Премиерът подчерта, че правителството ще отпусне също 337 милиона австралийски долара (220,2 милиона щатски долара) за организиране на изследователска работа в областта на профилактиката, диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция. Тези средства ще бъдат разпределени между водещи национални организации и отдели, чиято дейност е насочена към изучаване на вируса, намиране на лекарства и създаване на ваксина.

СЗО: Поставихме под контрол COVID-19, но ще има риск до намирането на ваксина

В момента има 6 849 случая на коронавирусна инфекция в Австралия. В болниците на страната има 70 души със заболяването, причинено от вируса, а други 824 пациенти получават амбулаторно лечение. Излекувани са 5 859 души, 96 пациенти са починали.
БГНЕС