круизен кораб Симфония на моретата
круизен кораб Симфония на моретата / БГНЕС
Австралийските власти настояха пред капитаните на 4 круизни кораба, намиращи се край бреговете на щата Куинсланд, да напуснат днес териториалните води на страната и да излязат в открито море, съобщи агенция Синхуа, цитирана от ТАСС.

По нейни данни Австралийската гранична служба е отхвърлила молбата на туроператорите корабите да останат в пристанища на континента и е наредила, щом заредят гориво, всеки да се насочи към съответното място на домуване.

Повече от половината хора на круизен кораб край Уругвай са с COVID-19

Круизните кораби са регистрирани на Бахамските острови, в Панама и Малта. Очаква се по време на плаването да се отбият в ред азиатски страни, където да оставят техни граждани измежду общо 13 500 души на борда им.

По данни на австралийските власти с круизни кораби са пътували повечето докарани на континента болни, заразени с новия коронавирус. Тази седмица започна разследване по наказателно дело срещу длъжностни лица, разрешили през март морският лайнер "Руби принсес" да хвърли котва в залива на Сидни и да стовари пътници, заразени с причинителя на COVID-19. Този кораб все още е в пристанището на Сидни, а екипажът му - под карантина.

Круизен кораб с oгнище на COVID-19 застана на пристан в Сидни

До момента в Австралия са регистрирани почти 6000 инфектирани с коронавируса, от които близо 300 са в болници, включително 39 в реанимация. Оздравелите са 1080. Над 4500 души са поставени под карантина и на домашно лечение. Петдесет са починали от пневмония след заразяването с вируса
БТА