Круизен кораб  Венеция
Круизен кораб Венеция / БГНЕС
Близо 60% от 217 души, много от тях от Австралия, Европа и САЩ, на борда на круизен кораб край бреговете на Уругвай са дали положителна проба за коронавируса, предаде Асошиейтед прес, като се позова на австралийската компания-оператор на кораба "Грег Мортимър".

В момента няма хора с висока температура на борда, всички са без симптоми, заяви компанията "Орора експедишънс"(Aurora Expeditions).

Круизен кораб с oгнище на COVID-19 застана на пристан в Сидни

Корабът е отплавал на 15 март за остров Южна Джорджия в Антарктика на пътешествие, наречено "По стъпките на Шакълтън" по името на полярния изследовател Ърнес Шакълтън , водил британски експедиции в Антарктика и починал през 1922 г. на остров Южна Джорджия, където е и погребан.
 


От 217 тестувани на кораба, 128 са дали положителна проба за коронавируса, а 89 - отрицателна.

Други шестима души са евакуирани от кораба и са в стабилно състояние в болница в Монтевидео. Хората на борда са добре, но горят от нетърпение да си отидат у дома, каза лекар
от уругвайското медицинско заведение, където се лекуват пасажери от "Грег Мортимър".

Българин е сред заразени с коронавирус на круизен кораб в Пирея

Австралийските пасажери, и евентуално тези от нова Зеландия, вероятно ще излетят за дома утре или в петък с Ербъс-340, който се преоборудва, така че заразените и незаразените да пътуват в отделни салони, обясни компанията. Цената за пасажер е около 9300 долара и компанията е помолила австралийското правителство да помогне с разходите. Планът изисква пасажерите да преминат 14-дневна карантина след пристигането си в специално съоръжение в Мелбърн. Американските и европейските пътници, които са дали отрицателен тест, вероятно ще могат да заминат в края на седмицата, след втори тест и позволение от уругвайското правителство. Позитивните ще трябва да чакат, докато дадат отрицателен резултат.
БТА