Атентаторът от Локърби изпаднал в кома
Атентаторът от Локърби изпаднал в кома / снимка: Reuters

Осъденият за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи е в кома и всеки момент може да почине, съобщи на уебсайта си британският тв канал "Скай нюз".

Електронната медиа се позовава на близък до семейството му източник, според който либиецът, който излежаваше доживотна си присъда в британски затвор, но бе освободен и екстрадиран в Либия, е в кома от една седмица. Той страда от рак на простата.

Когато през август 2009 г. Меграхи напусна затвора "Грийнлок" по решение на шотландското правителство и отпътува за Либия, лекарите му даваха три месеца живот. Решението за преместването му предизвика възмущение по света и бе заклеймено от роднините на жертвите от атентата, както и от видни политици в САЩ, вкл. президента Барак Обама. Възмущението нарастваше, докато Меграхи продължаваше да живее, припомня "Скай нюз".

След освобождаването му от британския затвор той е бил третиран с химиотерапия в Либия. Медици твърдят, че пребиваването сред семейството е удължило живота му, посочва тв канал.

Абдел Басет ал Меграхи бе осъден на доживотен затвор от шотландски съд за убийството на 270 души с бомбен атентат на борда на "Пан Американ" на 21 декември 1988 г. над селището Локърби в Шотландия, припомня БТА. Либиецът не се призна за виновен пред съда.