/ /iStock
Полицията на Ватикана е задържала бивш служител, след като той се опитал да продаде обратно на Светия престол позлатен ръкопис от 17-и век с проектите на скулптора Бернини за олтарния балдахин на базиликата „Свети Петър“, съобщи АП.

Прокурорите на Ватикана заявиха, че ръкописът от 18 страници, който съдържа първите известни спецификации за позлатяване на олтарния балдахин, е изчезнал от архивите на базиликата „Свети Петър“.

Според изявлението на прокурорите, публикувано от пресслужбата на Светия престол, замесеното лице е работило за „Фабрика ди Сан Пиетро“ - структурата, която управлява базиликата, и се е опитвало да продаде ръкописа обратно на фирмата, когато е било арестувано на 27 май.

В изявлението се предполага, че ватиканските власти по същество са заложили капан: те са започнали разследване, след като базиликата за първи път е подала оплакване за ръкописа, а след това са проследили преговорите за закупуването му, докато парите действително не са разменили ръце на 27 май във Ватикана.

Оттогава бившият служител е в ареста на Ватикана.

Италианският вестник „Домани“, който съобщава за случая в четвъртък, посочва, че произходът на ръкописа и това дали преди това е бил в архивите на базиликата са спорни. Всекидневникът цитира изкуствовед, приятел на обвиняемия, който казва, че в каталога на архивите на базиликата няма следа от ръкописа поне от 1900 г. насам.

Вкарват в затвора ХИВ-позитивен свещеник в Италия, крал църковни пари за дрога и оргии

Структурата на балдахина, висока колкото 10-етажна сграда, е разположена над главния олтар на базиликата, за да осигури церемониално покритие на гроба на свети Петър под него. Тя датира от 20-те и 30-те години на 16-и век, когато папа Урбан Осми възлага на скулптора и архитект Джовани Лоренцо Бернини да създаде балдахин за гроба на апостола.

Балдахинът на Бернини се смята за едно от най-сложните многоматериални произведения на изкуството за времето си, включващо мрамор, бронз, дърво, злато и желязо, с позлатени херувими и лаврови клонки, които се извиват около деветтонните колони.

Понастоящем балдахинът е обвит със скеле за почистване и реставрация, която продължава от месеци.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христо Кьосев/БТА