/ iStock/Getty Images
Шестима кенийски учители бяха арестувани и временно отстранени от работа, след като видеоклип, показващ как ученици от началното училище симулират секс като наказание, се разпространи в интернет и предизвика вълнение. На кадрите се вижда как четири момчета в училищна униформа симулират сексуални действия под дърво в училищния комплекс, докато учителите ги наблюдават. В  клипа се чува как шестимата разговарят и избухват в смях, докато едно от децата без риза избърсва сълзите си.

Полицията съобщи, че клипът е записан в Нямаче, селски град на около 300 км от столицата Найроби. Шестима учители - пет жени и един мъж - са били арестувани и "помагат в разследването", се казва в доклад на полицията, предоставен на АФП. Комисията за учителска служба (КУС) отстрани от длъжност шестимата учители, като заяви, че видеоклипът с участието на шестима ученици от втори клас е причинил "травма, психическо мъчение и срам на непълнолетните".

"Вие сте инструктирали и/или принуждавали учениците да участват в неприлични/неподходящи действия, изобразяващи хомосексуалност в рамките на училищния комплекс", пише в писмото до учителите Евалин Митей от КУС.

Учителите, които също се явиха в съда, имат три седмици, за да представят писмена защита срещу отстраняването си, допълва Митей.

Междувременно прокурорите поискаха да ги задържат за още седем дни до приключване на разследването.

Инцидентът предизвика ярост в социалните медии, като мнозина призоваха за действия в до голяма степен консервативната християнска държава.

"Това е толкова унизително. Възрастните трябва да оставят децата на мира! Какво изобщо е това?", пише един потребител в Twitter.

"Това наистина е най-лошото, което може да се случи на тези деца. Дали тези учители са се замислили за травмата, която нанасят на тези деца?", каза друг.

Министърът на образованието Езекиел Мачогу обеща, че срещу учителите ще бъдат предприети дисциплинарни мерки и ще бъдат уволнени, ако бъдат признати за виновни.

Съгласно кенийския закон за сексуалните престъпления лице, признато за виновно в принуждаване на друг да извърши неприлично действие, се наказва със затвор не по-малко от 5 години.
БГНЕС