АП се споразумя извън съда в спор за интелектуална собственост
АП се споразумя извън съда в спор за интелектуална собственост / снимка: bg.wikipedia.org

Американската информационна агенция Асошиейтед прес (АП) ще получи обезщетение по силата на извънсъдебно споразумение по съдебния процес, заведен от нея срещу интернет сайта All Headline News (AHN), публикувал неправомерно текстове на АП, без да я цитира.

По силата на принципа за "горещата новина", възприет през 1918 г. с решение на Върховния съд на САЩ за спор, в който е участвала АП, фактите не са обект на авторско право, но медии могат да завеждат съдебни дела, ако конкуренти използват неправомерно техни текстове, напомня АП.

През февруари след обжалване на AHN, съдия постанови, че принципът е валиден. Извънсъдебното споразумение бе оповестено вчера, но не бе разкрита сумата на обезщетението. АП заведе дело срещу AHN през 2008 г., обвинявайки интернет сайта, че копира нейни текстове от други сайтове, които ги използват правомерно, и по такъв начин става конкурент за клиентите й. AHN призна, че неправомерно е използвал текстове на АП и се съгласи да сложи край на тази практика, съобщи адвокат на интернет сайта.

АП изрази задоволство, че спорът е изцяло решен. "Асошиейтед прес инвестира стотици милиони долари в събирането и разпространението на информация по цял свят, която потребителите могат да използват и консултират срещу изплащане на абонамент", каза Лора Малоун, юридически съветник на агенцията по въпросите на интелектуалната собственост.

Съдебният процес срещу AHN бе един от начините, по който 163-годишната осведомителна агенция, притежавана от 1500 американски всекидневници, води борба срещу злоупотребите с нейни текстове. Според АП шефовете на AHN наредили на служителите си да преписват и публикуват нейни текстове, без да я цитират. Агенцията заяви през април, че ще продължи съдебните битки с интернет сайтове, които публикуват неправомерно нейни текстове, отбелязва АФП. (БТА)