Анкара отхвърли руските твърдения за нарушаване на конвенцията от Монтрьо
Анкара отхвърли руските твърдения за нарушаване на конвенцията от Монтрьо / снимка: БГНЕС, архив

Турция отхвърли твърденията на Русия, че е нарушила конвенцията от Монтрьо с присъствието на американски военни кораби в Черно море в момент на повишаване на напрежението между Москва и Вашингтон, съобщава БГНЕС.

За нас е странно, че Руската федерация настоятелно поставя на дневен ред въпроса за прилагането на конвенцията от Монтрьо, се казва в декларация на турското министерство на външните работи.

Според този документ военни кораби на страни, които нямат излаз на Черно море, не може да останат във водите му повече от 21 дни.

Москва е разтревожена от военноморското присъствие на НАТО, което според нея е нарушение на конвенцията от 1936 г.

Руският външен министър Сергей Лавров се оплака миналата седмица, че американски военни кораби са надвишили срока от 21 дни и разкритикува Турция като пазител на проливите.

Руските медии писаха, че американската фрегата "Тейлър" е удължила престоя си в Черно море под претекст за извършване на поправки в пристанището Самсун.

Според ИТАР-ТАСС американският миноносец "Тръкстън" пък е акостирал в румънски и български пристанища за учение с българските и румънските военноморски сили.

Анкара заявява, че няма никакво нарушение на конвенцията и в двата случая и съобщава, че е извикала руски дипломат, за да му предаде отговора си на оплакването.