Анегрет Крамп-Каренбауер
Анегрет Крамп-Каренбауер / Guliver/Getty Images
Генералният секретар на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер бе избрана за нов лидер на партията, наследявайки на поста канцлера Ангела Меркел, предадоха ДПА и Ройтерс.
 
Крамп-Каренбауер, дългогодишен съюзник на Меркел, спечели втория тур от гласуването на конгреса на ХДС в Хамбург, побеждавайки Фридрих Мерц. За нея гласуваха 517 делегати (51,75 процента), а Мерц получи 482 гласа (48,25 процента). Досега Крамп-Каренбауер, която понякога е наричана "мини Меркел", бе вторият човек в йерархията на ХДС.

С думите „Благодаря, шефе“ и бурни овации християндемократите изпратиха Меркел

Въпреки че няма да ръководи повече своята партия, Меркел възнамерява да остане канцлер до края на четвъртия си мандат, който изтича в края на 2021 г. Крамп-Каренбауер, която е протеже на Меркел, беше кандидатът на приемствеността, подкрепян от партийния елит.
 
Избирането й за председател на ХДС я поставя във водеща позиция за наследяване на Меркел като канцлер, отбелязва Ройтерс. "Чела съм доста за това каква съм и коя съм: "мини", копие, просто "още от същото". Скъпи делегати, заставам пред вас такава, каквато съм и каквато ме е направил животът, и се гордея с това", каза Крамп-Каренбауер в пламенна реч пред конгреса на ХДС в Хамбург.
Официално: Германският канцлер Ангела Меркел се оттегля от пост след 2021 г.

"Научих какво значи да ръководиш, а над всичко научих, че лидерството е по-скоро да си силен отвътре, отколкото да си шумен отвън", заяви тя под бурни аплодисменти и одобрителни възгласи.
 
По време на кампанията за председателския пост Мерц се хареса на редовите членове на ХДС, желаещи по-ясно определена партия след 13 години лидерство от консенсусен тип под ръководството на Меркел, като призова за намаляване на данъците и по-твърд подход за противодействие на крайната десница. Партийните делегати, много от които професионални политици, обаче предпочетоха Крамп-Каренбауер, известна с инициалите АКК.
 

След избирането си просълзената Крамп-Каренбауер благодари на своите съперници и ги покани на сцената заедно с нея като проява на партийно единство, което беше аплодирано от делегатите.
 
Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е по-малък партньор в управляващата коалиция на Меркел, поздрави Крамп-Каренбауер и предложи да работи конструктивно с нея.
 
"Вие трябва да влезете в големи обувки", написа в Туитър лидерът на социалдемократите Андреа Налес. "Успех! Сега е време да се решават проблемите: да се подкрепи бъдещето на пенсиите, да се признае стойността на работата, да се укрепи сплотеността в Европа. Аз предлагам добра отборна работа", заяви тя.

Меркел получи диригентска палка като прощален подарък

Анегрет Крамп-Каренбауер
БГНЕС

Твърдолинейната партия "Левите" и крайнодясната "Алтернатива за Германия" изразиха съжаление, че започва "Меркел 2.0".
 
В отговор на тези свои съпартийци, които поставят под въпрос дали тя е достатъчно силна, за да поеме лидерския пост, Крамп-Каренбауер казва, че обича да говори меко, но да действа твърдо.
 
Когато Крамп-Каренбауер беше избрана за генерален секретар на ХДС, това беше сметнато за част от усилията на партията да си даде нов импулс след парламентарните избори в Германия през септември 2017 г. Оттогава Крамп-Каренбауер се мъчи да се разграничи от Меркел на фона на призивите за това ХДС да се отдръпне от центъра и да си възвърне по-консервативната идентичност.
БТА