Андрей Бабиш
Андрей Бабиш / БГНЕС
Андрей Бабиш е шокиран от реакциите около сделката за ЧЕЗ
96390
Андрей Бабиш е шокиран от реакциите около сделката за ЧЕЗ
  • Андрей Бабиш е шокиран от реакциите около сделката за ЧЕЗ
Премиерът на Чехия е изразил безпокойство от начина, по който се представя в публичното пространство продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България. Такава позиция е изразил Андрей Бабиш в интервю пред чешкото издание "Лидове новини", съобщи за Дарик радио директорът на изданието Веселин Вачков.

Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството

Според Вачков за разлика от България в Чехия продажбата на енергодружеството се възприемала като чисто търговска сделка. По повод публикациите в българските медии чешкият премиер е призовал ръководството на ЧЕЗ да обяснят дали има причини за безпокойство или не: „Чешкият премиер е шокиран от реакциите в България“.

Андрей Бабиш
БГНЕС

Борисов иска от Бабиш информация по сделката с активите на ЧЕЗ у нас

Интересите на чешката компания към проекти в ядрената енергетика не са причина ЧЕЗ да напусне България, поясни Веселин Вачков: „Една от основните причини, поради която се изтеглят, са проблемите, които има българската държава с регулатора – ЧЕЗ води международен арбитраж с България, всички тези затруднения са довели до решението да потърси изход от българския пазар“.

Теменужка Петкова остава на поста си поне още седмица

На няколко пъти градусът на напрежение в отношенията между ЧЕЗ и българските институции значително се повиши през годините. Беше обсъждан вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството, но до подобна развръзка не се стигна. ЧЕЗ беше многократно глобявана по различни причини за нарушение на българските закони. Компанията съди българската държава в арбитражен съд заради щети, получени от ЕРП-то.

Борисов Бабиш
Министерски съвет, пресцентър