Анан подкрепя реформа на Съвета за сигурност
Анан подкрепя реформа на Съвета за сигурност / netinfo

Съединените щати не бива да жертват демократичните ценности в името на глобалната война срещу тероризма. Това предупреди генералният секретар на ООН Кофи Анан, цитиран от осведомителните агенции, в реч в музея "Труман" в американския град Индипендънс, щата Мисури.

Човешките права и върховенството на закона са крайно необходими за глобалната безопасност и просперитет, изтъкна Анан, чийто мандат изтича на 31 декември. След като изглежда, че Съединените щати изоставят собствените си идеали и цели, техните приятели зад граница естествено са притеснени и объркани, отбеляза той.

В прощалната си реч Анан обаче отхвърли твърденията, че критикува Съединените щати. Нищо не е по-далеч от истината, изтъкна той.

"Това, което казвам, е, че когато САЩ работят заедно с другите страни в една многонационална система, ние се справяме изключително добре. Ние имаме множество проблеми по света, ние се нуждаем от естествената лидерска роля, която САЩ са играли в миналото и която играят и днес", допълни генералният секретар.

В отговор на въпрос за доклада на двупартийната комисия Бейкър-Хамилтън за Ирак Анан посочи, че документът е бил полезен и е изяснил много въпроси. По думите му обаче светът първо трябва да намери начин да помири самите иракчани. "Ние трябва да бъдем активни както на политическия, така и на военния фронт. Трябва да намерим начин да накараме иракчаните да преодолеят различията си", каза той.

Според него е важно съседните страни, включително Сирия и Иран, да участват в решаването на регионалните проблеми.

Анан се обяви в подкрепа на реформирането на Съвета за сигурност на ООН, включително разширяването му. "Сегашната ситуация в Съвета за сигурност, в който влизат пет постоянни и десет непостоянни страни членки, отразява реалностите от 1945 г.", отбеляза той.

Според него петте постоянни членки Русия, Великобритания, САЩ, Китай и Франция трябва да поемат отговорността, която върви заедно с техните права в Съвета.