„Амнести”: Сериозни нарушения на правата на човека в много страни по света
„Амнести”: Сериозни нарушения на правата на човека в много страни по света / netinfo

Сериозни нарушения на правата на човека се извършват в много страни по света, заключава международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, цитиран от световните агенции.

"Сериозни и напълно безнаказани нарушения на международното право продължават да се извършват в Афганистан срещу цивилни или военни от международните сили, от афганистанските сили за сигурност, както и от талибаните", се посочва в документа, който бе публикуван едновременно в Лондон и Москва, пише БТА.

В доклада се подчертава и лошата репутация, с която се ползват афганистанските тайни служби, обвинени в нехуманно отношение и мъчения над затворници, които са им предадени от силите на НАТО в Афганистан. "Безнаказаността, корупцията и неефикасните и подкупни правителствени институции, както и високата безработица и голямата бедност подкопаха доверието на афганистанското население", заключава в доклада си "Амнести интернешънъл".

Нашият свят е поляризиран както беше в разгара на студената война, но в много отношения сегашната поляризация е много по-опасна, заявява генералният секретар на правозащитната организация Ирене Хан.

По думите й страхът е изиграл ролята на позитивен мотив за промяна във връзка с проблема с глобалното затопляне и политиците, притиснати от общественото мнение, са се заели с решаването му. Хан обаче добавя, че страхът е бил използван също за подкопаване на човешките права и раздухване на расизъм, което се прави в името на по-голяма сигурност.

"Политиката на страха поражда насочена надолу спирала на нарушения на човешките права, в която нито едно право не остава неприкосновено", посочва Хан в тазгодишния доклад на организацията, която обхваща 2,2 милиона сътрудници от над 150 страни.

"Амнести" обвинява в доклада си президента на САЩ Джордж Буш, че е използвал страха от тероризма, за да засили изпълнителната си власт. В документа "подвеждащото поведение" на американската администрация се окачествява като "смайващо безсрамно". Критувани са и европейските правителства, които не са се противопоставили на тази схема преди войната в Ирак.

Правозащитната организация критикува и правителствата на Австралия, Великобритания и Япония за приетите сурови антиимиграционни и антитерористични закони. "Амнести" констатира, че президентът на Зимбабве Робърт Мугабе използва расовия страх за политически цели и за да заграби земя за поддръжниците си.

Международната правозащитна група заявява, че правителството на Судан пречи на усилията на ООН да реши кризата в Дарфур, където има вече 200 хиляди загинали, и критикува Китай, че защитава Судан.

Нападенията срещу журналисти и състоянието на човешките права в Русия също привличат вниманието на "Амнести интернешънъл". Според организацията авторитарният уклон на режима в Москва е "унищожителен за журналисти и правозащитници".

В доклада се споменават убийството на журналистката Анна Политковска и новото руско законодателство, което ограничава дейността на правозащитните групи.

След изброяването на нарушенията на човешките права по света докладът на "Амнести интернешънъл" за 2007 г. завършва в оптимистичен тон с твърдението, че проблемът с човешките права, подобно на този с глобалното затопляне, може да бъде решен ефективно, ако общественото мнение по света се мобилизира.

"Властта на народа ще промени облика на човешките права през 21-и век. Надеждата е до голяма степен жива", заявява в доклада се "Амнести интернешънъл", цитиран от Ройтерс, Асошиейтед прес и Франс прес.