Американски военни манипулирали разузнавателните данни за ИД?
Американски военни манипулирали разузнавателните данни за ИД? / Guliver/Getty Images

Американски военни са представили прекалено оптимистично резултатът от действията на САЩ в борбата срещу групировката Ислямска държава, показа публикуван вчера доклад на Конгреса, цитиран от АФП.

Докладът беше поръчан след получаването на сигнал, че високопоставени служители на разузнаването редактират предоставяните данни, за да представят по-оптимистична картина за заплахата, която представлява Ислямска държава, и разкрасяват ефекта от американските действия на място.

Арестуваха американски полицай за връзки с "Ислямска държава" (СНИМКИ)

От средата на 2014 г. до средата на 2015 г. служители на командването на силите на САЩ в Близкия изток са манипулирали разузнавателните данни, за да омаловажат заплахата от Ислямска държава, заяви конгресменът от Републиканската партия Майк Помпео.

В резултат тези, които са имали достъп и са разчитали на тези данни, постоянно са имали прекалено оптимистична картина за успехите на операциите срещу Ислямска държава. Това може да е изложило на опасност живота на американски войници, подчерта той.

"Халифатът" все повече се свива и ИДИЛ насочва внимание към глобални атаки

Близо 40% от аналитиците на командването казват, че им е бил оказан натиск да изкривят или пропуснат разузнавателни данни. Ситуацията се е подобрила в средата на 2015 г., когато е сменено ръководството на американското командване в Близкия Изток.

В момента Пентагонът води вътрешно разследване. Министерството на отбраната на САЩ не съобщи подробности по обвиненията, отправени в доклада на Конгреса.

Източник: БТА