Алекзандър Акоста (вдясно)
Алекзандър Акоста (вдясно) / Gulliver/Getty Images
Американският министър на труда Алекзандър Акоста подаде оставка във връзка с критиката срещу него по отношение на споразумението, сключено от богатия финансист Джефри Епстайн с прокуратурата по обвинение в сексуален тормоз, предаде АП.

Епстайн е с обвинения за сексуален тормоз срещи десетки непълнолетни момичета.

Милиардер иска освобождаване по обвинения в сексуална експлоатация срещу 77 млн. долара


Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи за оставката на Акоста, като Акоста бе до президента, докато той обявяваше новината в Белия дом.
Акоста заяви, че да се оттегли е правилното решение.
 


Алекзандър Акоста бе прокурор в Маями, когато през 2008 г. Епстайн сключи споразумение с прокуратурата по повдигнатото срещу него обвинение. По силата на споразумението срещу Епстайн не бяха повдигани федерални обвинения и той прекара 13 месеца в затвора.

Подобни обвинения бяха повдигнати наскоро срещу Епстайн от федерални прокурори, което стана повод за повторен анализ на ролята на Акоста при постигането на споразумението през 2008 г.

Високопоставени конгресмени от Демократическата партия и участници в борбата за определяне на кандидат за президент поискаха оставката на Акоста.

Тръмп по-рано защити Акоста, но заяви, че внимателно ще проучи действията му при сключването на споразумението от 2008 г., припомня АП.



 
 
 
БТА