Американска НПО: Новите страни в ЕС с риск от “забавяне на реформите”
Американска НПО: Новите страни в ЕС с риск от “забавяне на реформите” / netinfo

Американската неправителствена организация “Фрийдъм Хаус” предупреждава в годишния си доклад „Страните в преход”, представен в Букурещ и посветен на демократичните процеси в 29 страни в Централна и Източна Европа и бившите съветски републики, че новоприсъединилите се към ЕС страни са в риск от “забавяне на реформите”, което е за сметка на демократичното развитие, предаде АФП.

“След присъединяването към ЕС в тези страни е намалял натискът отвън, който е провокирал започването на реформи там”, заяви директорът на организацията за Европа Бейлинт Молнър. Според данните от доклада, някои държави, които станаха членки на ЕС през 2004 година, като Словакия, Словения, Полша и Унгария, регистрират слабо понижение в класацията от 2005 година.

Румъния също регистрира слабо понижение, докато България показва слабо повишение. Двете страни станаха членки на ЕС през 2007 година. Според изводите от доклада на „Фрийдъм Хаус”, „страните, които традиционно се представят силно в изследването за „Страни в преход”, в последно време показват нарастваща алергия към по-нататъшни реформи”.