/ iStock/Getty Images
Американката Даяна Берент, която е преборила COVID-19, стартира онлайн движение, насърчаващо другите оздравели като нея да дарят плазма за изследване на антитела. 

Тя е една от първите заразени с коронавирус в Ню Йорк и се чудела дали ще бъде и една от първите оцелели. Заради потенциалния шанс нейните антитела да помогнат на други, тя е създала свое собствено движение - Survivor Corps, което насърчава преболедувалите да дарят кръв и плазма.



Така медицинските изследователи могат да разберат повече за болестта и в крайна сметка могат да помогнат на пациентите да получат по-ефективно лечение.

Мрежата вече е събрала 40 000 последователи и е спечелила подкрепата на Националната баскетболна асоциация, която ще рекламира кампанията за кръводаряване в своите страници в социалните медии.

След като при Даяна са открити антитела, тя е дарила плазма за изследването.



Според д-р Елдад Ход, който прави проучването, това е шанс оздравелите да се активизират и да помогнат в ситуацията както в страната, така и глобално.

Даяна Берент, която казва, че е имала лек случай на COVID-19, ще дарява плазма на всеки седем дни. Тя очаква движението й да продължи да расте. „Трябва да бъдем глобална общност, за да се борим заедно с това“, казва тя.